Ciasto pomarańczowe perfekcyjnej pani domu. Dlaczego? Miałam trzy podejścia do pieczenia tego ciasta, nim skomponowałam odpowiednio proporcje składników i osiągnęłam w pełni zadowalający rezultat. Było za mokre, za słodkie, niewystarczająco wyrośnięte i inne historie, ale... w końcu udało się pysznie i pachnąco. Ucieszy was prostota jego wykonania i urzeknie efekt końcowy. Do dzieła.
Składniki:
- 2 średniej wielkości słodkie pomarańcze
- 190 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (bardzo miękkiego)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
- Następnie dodajemy żółtka jaj, mieszamy na niskich obrotach.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy.
- Pomarańcze parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach.
- Skórkę z obu pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem tylko z jednej dodajemy do reszty składników.
- Na końcu dodajemy ubite białka jajek i całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 50 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
- Gdy ciasto się dopiecze, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i następnie całość polewamy sokiem z połówki pomarańczy.
- Resztę pomarańczy kroimy na plasterki i podajemy razem z ciastem lub dekorujemy jego wierzch. Możemy również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji, ale jest wystarczająco słodkie.
Uwagi:
Jeżeli trafimy na kwaskowate pomarańcze, możemy dodać więcej cukru do soku, wyciśniętego z owoców - tzn. tyle, by był dosyć słodki.
Ciasto możemy spróbować upiec w piekarniku z termoobiegiem w krótszym czasie, aczkolwiek doradzam sprawdzanie masy w środku za pomocą patyczka, gdy tylko wierzch zacznie się rumienić.
oo - jest kolejny, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńAniu, zaraz zabieram się do roboty ;)
(madzia)
Powodzonka!;)
OdpowiedzUsuńpróbowałam, wyszło mi pysznie, tylko muszę uważać, bo piekarnikmi szybko piecze :)
OdpowiedzUsuńDzięki, super przepis!
Ciasto pomarańczowe wyszło mi super!!!! robi się w je błyskawicznie a efekt wykwintny :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńp.s. to byłam ja Asia :)
UsuńJuż dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! SUPER przepis!!!!
OdpowiedzUsuń