Ryba obtoczona w mieszance indyjskich mielonych przypraw z dodatkiem jogurtu i kropli oliwy, to prosty sposób na aromatyczne, sycące danie - w zasadzie jedno z moich ulubionych. Masala to prawdziwa fuzja ognistych smaków, a jeśli rybę skropimy cytryną i posypiemy suszoną skórką, nasze kubki smakowe będą w pełni uszczęśliwione. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie podchodzą do wszelkich ryb.
Dla mnie najważniejsze jest to, że dzięki marynacie łosoś wychodzi z pieca naprawdę wilgotny.
Składniki ( na 2 porcje):
- 2 filety łososia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 papryczki chilli (można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne )
- 1 cm startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminku rzymskiego)
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki fenkułu (kopru włoskiego)
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z cytryny lub limonki
- kilka kropel cytryny lub limonki
- Wszystkie przyprawy podsmażamy na patelni z oliwą i masłem ok 2-3 minuty, następnie mieszamy dokładnie z jogurtem. Jeżeli niektóre składniki marynaty są w postaci grubszych ziarenek, niemielone, to uprzednio rozbijamy je w moździerzu.
- Łososia wkładamy do marynaty na min. 30 minut, aczkolwiek ryba powinna dokładnie przejść aromatem przypraw indyjskich - idealnie więc byłoby ją zostawić na 2-3 h w lodówce.
- Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, następnie wkładamy rybę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na 15 minut. Ważne, aby ryba nie została przepieczona. Powinna zrumienić się z wierzchu, a w środku być różowa, lekko ścięta.
- Przed podaniem rybę skrapiamy cytryną i odrobinę posypujemy startą skórką.
Jeżeli nie posiadamy wszystkich przypraw lub nie odpowiada nam anyżkowy posmak fenkułu czy też charakterystyczny kolendry, możemy je zastąpić bardziej korzennym goździkiem, gałką muszkatołową z dodatkiem papryki. Otrzymamy wówczas inny wariant masali.
Ryba masala idealnie komponuje się z ryżem basmati lub jaśminowym i sałatką brokułową z sosem miodowo-czosnkowym.
Nie znam tego przepisu więc de facto nie mogę się na jego temat wypowiedzieć. Za to jestem przekonana, że zdecydowanie dania rybne są jednymi z najlepszych. Ja również chętnie przygotowuję łososia z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i cała rodzinka się nim zajda.
OdpowiedzUsuń