poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ryba masala


Ryba obtoczona w mieszance indyjskich mielonych przypraw z dodatkiem jogurtu i kropli oliwy, to  prosty sposób na aromatyczne, sycące danie - w zasadzie jedno z moich ulubionych. Masala to prawdziwa fuzja ognistych smaków, a jeśli rybę skropimy cytryną i posypiemy suszoną skórką, nasze kubki smakowe będą w pełni uszczęśliwione. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie podchodzą do wszelkich ryb.
Dla mnie najważniejsze jest to, że dzięki marynacie łosoś wychodzi z pieca naprawdę wilgotny.



Składniki ( na 2 porcje):
  • 2 filety łososia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 papryczki chilli (można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne )
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminku rzymskiego)
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki fenkułu (kopru włoskiego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z cytryny lub limonki
  • kilka kropel cytryny lub limonki
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie przyprawy podsmażamy na patelni z oliwą i masłem ok 2-3 minuty, następnie mieszamy dokładnie z jogurtem. Jeżeli niektóre składniki marynaty są w postaci grubszych ziarenek, niemielone, to uprzednio rozbijamy je w moździerzu. 
  2. Łososia wkładamy do marynaty na min. 30 minut, aczkolwiek ryba powinna dokładnie przejść aromatem przypraw indyjskich  - idealnie więc byłoby ją zostawić na 2-3 h w lodówce.
  3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, następnie wkładamy rybę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na 15 minut. Ważne, aby ryba nie została przepieczona. Powinna zrumienić się z wierzchu, a w środku być różowa, lekko ścięta.
  4. Przed podaniem rybę skrapiamy cytryną i odrobinę posypujemy startą skórką.
Uwagi: 
Jeżeli nie posiadamy wszystkich przypraw lub nie odpowiada nam anyżkowy posmak fenkułu czy też charakterystyczny kolendry, możemy je zastąpić bardziej korzennym goździkiem, gałką muszkatołową z dodatkiem papryki. Otrzymamy wówczas inny wariant masali.
Ryba masala idealnie komponuje się z ryżem basmati lub jaśminowym i sałatką brokułową z sosem miodowo-czosnkowym.
     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz