Rybę na obiad? Chętnie, ale niekoniecznie smażoną znowu w panierce... Z czym ją przyrządzić, żeby było szybko, smacznie a jednak oryginalnie? I oto proszę - łatwy w wykonaniu, a niebanalny pstrąg z porami, duszonymi na łyżce oleju kokosowego. Można usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Do tego sałatka z awokado, gruszką i granatem.
Składniki:
- pstrąg w tuszce
- 1/2 biało-zielonej części pora
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kilka gałązek koperku
- pieprz biały i czarny
- sól
- olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
- Na łyżce oleju kokosowego podsmażamy pokrojony w drobne plasterki por, aż się zeszkli, po czym dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (bez koperku).
- Pstrąga (wypatroszonego) nacieramy solą i wkładamy do środka podsmażony farsz porowy wraz z koperkiem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pstrąga po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Wyglada przesmakowicie. Kiedy mi taka rybke przyrzadzisz?:)
OdpowiedzUsuńA komu?
Usuń