środa, 2 grudnia 2015

B'Sarra czyli marokańska zupa z białej fasoli

Na podstawie przepisu Shane Delia

B'Sarra czyli tradycyjna zupa z białej fasoli, serwowana jest na drugie śniadanie w krajach Afryki Północnej. Jest to jedna z ulubionych potraw wśród zapracowanej ludności, szukającej w porze lunchu czegoś treściwego i łatwo dostępnego w ulicznym barze. W zależności od kraju, w którym serwuje się aromatyczną zupę, używa się fasoli o gładkiej, jedwabistej teksturze jak: fava czy lima lub zastępuje ją ciecierzycą (w Tunezji). W Egipcie przybiera zaś ona postać gęstego dipu do chleba lub placków.
Zupa ta w swojej najprostszej acz wciąż apetycznej wersji, wymaga połączenia zaledwie kilku składników, a dzięki dodatkowi papryki wędzonej i kuminu, zachwyci również amatorów mięsnych smaków. Z kolei podając ją w towarzystwie słodkiej, cytrynowej marchewki, nadamy jej wyrafinowania. A  to, co całkowicie powinno was przekonać do jej wypróbowania, to kremowa, gładka konsystencja bez dodatku śmietany czy jogurtu.
Ja użyłam naszej białej fasoli jaś, więc dzień wcześniej moczyłam ją w wodzie. Jeśli nie macie na to czasu, kupcie dwie puszki białej fasoli i ugotujcie szybko B'Sarrę. Zachwyci każdego.

Składniki:
  • 500 g białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 4-6 dużych ząbków czosnku (wg uznania)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta kolendry (mielonej, ewentualnie ziarenka rozbić w moździerzu)
  • sól 
  • oliwa/ olej roślinny 
  • ok 4 filiżanek wody
 Dodatkowo:
  • 2-3 marchewki
  • 100 ml soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • szczypta kuminu
  • szczypta papryki wędzonej
  • opcjonalnie: garść migdałów bez skórki 
  • kropla pasty harissa na wierzch zupy (można pominąć)
Przygotowanie: 
  1. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z selerem.
  2. Po chwili dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy, chwilę podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
  3. Dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę, wlewamy wodę i całość gotujemy na wolnym ogniu ok kwadransa.
  4. Do rondelka wlewamy 100 ml wody, sok z cytryny i cukier. Czekamy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. 
  5. W tym czasie osobno gotujemy marchewkę - ma być al dente. Kroimy ją na paseczki i wkładamy do naszej cytrynowej mikstury. Czekamy, aż wystygnie i przeniknie aromatami.
  6. Zupę miksujemy na gładki krem i odstawiamy.
  7. Na patelni na oliwie/oleju podsmażamy odsączone marcheweczki, dodając kumin i paprykę wędzoną, ewentualnie przesmażamy z migdałami.
  8. Na wierzch zupy krem kładziemy kilka marchewek, posypujemy papryką, skrapiamy oliwą. Ja dodałam kilka kropel marynaty cytrynowej z cukrem.

6 komentarzy:

  1. wcześniej gotujemy fasolę osobno a potem jeszcze kwadrans w zupie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ze wszystkimi dodatkami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jest mega pyszna, smak niecodzienny, orientalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dokładnie postępować z tą fasolą zanim zaczniemy robić zupę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli fasola była kupiona sucha, to musimy ją dzień wcześniej namoczyć (na noc), następnie ugotować do miękkości. Po przystąpieniu do gotowania zupy, najpierw podsmażamy wymienione warzywa, potem wrzucamy ugotowaną fasolę itd. (jak w przepisie). Jeżeli fasola jest z puszki, to dorzucamy ją do podsmażonych warzyw i wszystko razem gotujemy kwadrans nim zmiksujemy.

      Usuń
    2. Dziękuję, nigdy nie robiłam jeszcze fasoli :) Jutro zrobię na obiad.

      Usuń