poniedziałek, 9 maja 2016

Szparagi (zielone) z sosem winno-pistacjowym


Cała prawda o szparagach - niesamowicie urodziwe, zdrowe i pyszne. Najlepsze są w najprostszej formie - na grzance chleba z parmezanem i pieprzem, zgrillowane z dodatkiem kawałka masła, polane sosem winegret lub z bułką tartą. Nigdy się nie znudzą jak młoda kapusta z koperkiem czy truskawki ze śmietaną, pałaszowane w sezonie wiosenno-letnim.
Ten przepis także nie jest skomplikowany, a dodaje naszym szparagom odrobiny finezji dzięki pistacjowej, lekkiej chmurce na białym winie. Smakuje inaczej, ale wciąż wybornie i co najważniejsze - nie przyćmiewa smaku soczystych szparagów, tylko odrobinę go podkręca.
Pistacje, białe wino, szparagi.  Moje miłości. A jakie zgodne razem;)

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta cukru
  • sól
Dressing:
  • szklanka orzeszków pistacjowych (obranych)
  • 75 ml śmietany 30%-36%
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • szalotka
  • czosnek niedźwiedzi (wg uznania lub pominąć)
  • pieprz
  • sól
  • łyżka schłodzonego masła
  • kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ciepłego dressingu. Ok 3/4 orzeszków obierz i zblenduj na gładką, puszystą masę. Odstaw.
  2. Szalotkę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy lub masła w rondelku na złoty kolor. Dolej wino i gotuj na wolnym ogniu do 6 minut, aż sos się lekko zredukuje.
  3. Przecedź sos do nowego rondelka (bez szalotki), dodaj  połowę śmietanki, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Gotuj kolejne 6 minut, na końcu dopraw cytryną.
  4. Drugą połowę śmietanki ubij na sztywno, dodaj do sosu wraz z masą pistacjową i delikatnie wymieszaj.
  5. Szparagi obetnij z końcówek (ok 2-3 cm w zależności od zgrubień), dobrze wypłucz i gotuj do 4-5 minut na głębokiej patelni lub w garnku z osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru.
  6. Szparagi wyłóż na półmisek, polej dressingiem i posyp orzeszkami lekko rozgniecionymi lub w całości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz